Aquavlan2 geeft goedkeuring aan vier nieuwe vouchers

Het project Aquavlan2 steunt ondernemers binnen aquacultuur met een idee. Via een vouchersysteem worden hun bedrijfsspecifieke vragen beantwoord. Eind oktober kregen vijf bedrijven een voucher toegekend. De Vlaamse firma’s Lab Agro GCV, Smart Farmers Bvba en de Nederlandse bedrijven Fry Marin, King Fish Zeeland en AquaMarine BV krijgen zo ondersteuning bij de uitvoering van hun businessmodel. Daarnaast kreeg het winnend team van de bootcamp “Van Eigen Kweek” eveneens een voucher. Geïnteresseerde bedrijven kunnen alsnog een voucheraanvraag indienen.

In april werden drie vouchers goedgekeurd. Tijdens de keuringsronde eind oktober werden opnieuw vier vouchers toegekend. Dit komt op een totaal van zeven vouchers, verleend aan tien bedrijven in 2017.   
 
 
Dit zijn de recentste vouchers die eind oktober werden goedgekeurd:
 
Voucheronderzoek 4: optimaliseren Lota lota productie.    
 
De eerste aanvraag kwam van de firma Lab Agro GCV. Aquavlan2-partners Odisee en ILVO nemen dit voucheronderzoek voor hun rekening. Lota lota, een zoetwater kabeljauw, kan succesvol gekweekt worden in een aquacultuur recirculatiesysteem (RAS). Maar omdat de grenswaarden voor de concentraties aan stikstofverbindingen niet gekend zijn, wordt dit RAS niet optimaal gebruikt en is de productie minder rendabel. Na de uitvoering van dit voucheronderzoek naar de toegelaten stikstofverbindingsconcentraties kan het bedrijf Lab Agro een betere beslissing nemen over het al dan niet starten met Lota lota productie.   
 
Voucheronderzoek 5: literatuurstudie over insecten en eendenkroos als voedsel in een aquaponicssysteem.    
 
Inagro zal deze literatuurstudie, gevolgd door praktisch advies op maat van het bedrijf Smart Farmers voor zijn rekening nemen. Smart Farmers wil met deze resultaten de mogelijkheden en beperkingen voor het gebruik van zwarte soldaatvlieg, meelworm en eendenkroos bij de teelt van tilapia, reuzengarnaal en forel in haar aquaponicssysteem kunnen inschatten.
 
Voucheronderzoek 6: optimalisatie van de rotiferen kweek in marine aquacultuur.    
 
Deze voucher wordt door Universiteit Gent uitgevoerd voor de bedrijven Fry Marine en King Fish Zeeland. Binnen dit voucheronderzoek wordt vanuit de praktische ervaring uit de bedrijfswereld en de wetenschappelijke kennis van Ugent een methode uitgewerkt om rotiferen te produceren met een optimale nutritionele waarde en minimale bacteriële lading.  
 
Voucheronderzoek 7: pilootonderzoek algen kweek    
 
Binnen deze voucher zal het Nederlandse HZ University of Applied Sciences en het Vlaamse ILVO een proef op pilootschaal doen voor het bedrijf AquaMarine. AquaMarine ontwikkelde een nieuwe nutriënten oplossing en een LED verlichting voor de algenteelt. Beiden worden door de onderzoekspartners getest in een piloot om algen (diatomeeën) te kweken.  
 
Voucheronderzoek 8: geïntegreerde kweek van garnalen en wieren    
 
Deze voucher werd uitgereikt aan het winnende team van de bootcamp “Van Eigen Kweek”. Hier werd gebrainstormd over de mogelijkheden in de aquacultuur voor Vlaanderen en Zeeland. De groep Z-Farm die garnalen teelt in combinatie met wieren, won de voucher. Deze zal dienen om hun concept verder uit te werken of om hen te ondersteunen met praktijkgericht onderzoek.  
 
 
Ook nood aan steun?    
 
Heb je ook een bedrijfsspecifieke vraag en wil je ondersteuning in jouw onderzoek, dan kan je als ondernemer zelf een voucheraanvraag indienen. De vragen die opgelost worden met zo’n voucher moeten wel aansluiten bij de onderzoeksthema’s van het project. De volgende keuringsronde van vouchers vindt plaats in april 2018. Voor meer details, neem contact op met projectleider Stefan Teerlinck via stefan.teerlinck@inagro.be.  
 
Het Aquavlan 2-project is een project binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.