Vijf bedrijven krijgen goedkeuring voor voucheronderzoek Aquavlan2

In het project Aquavlan2 krijgen ondernemers een unieke kans om zeer bedrijfsspecifieke vragen te laten beantwoorden via een voucher. Zes bedrijven dienden samen vier voucheraanvragen in. Drie aanvragen werden in de maand april 2017 goedgekeurd voor uitvoering. De Vlaamse firma’s Crevetec, Lambers-Seghers, Proviron, Joosen-Luyckx-Aqua-Bio en het Nederlandse Aquaculture Farming Technology (AFT) krijgen zo ondersteuning in hun R&D. Geïnteresseerde bedrijven kunnen hun voucheraanvraag alsnog indienen.


Voucheronderzoek 1: broodstock van tropische zoutwatergarnalen

De eerste aanvraag kwam van de firma’s CreveTec, Proviron en AFT. Aquavlan2-partners Universiteit Gent en ILVO nemen dat voucheronderzoek voor hun rekening.

Firma’s die tropische zoutwatergarnalen (Litopenaeus vannamei) produceren, moeten hun juvenielen (babygarnalen) tot op heden buiten Europa inkopen. Daardoor is de kwaliteit en de kwantiteit van de productie sterk afhankelijk van de buitenlandse leveranciers. In dit voucheronderzoek zullen de bedrijven en onderzoekers een broodstock (groep ouderdieren) van tropische zoutwatergarnalen aanleggen, de dieren tot reproductie brengen en de voeding en het leefmilieu (zoals watersamenstelling) van de ouderdieren en larven optimaliseren.

 

Voucheronderzoek 2: forelvoer

Projectpartner Odisee zal de voucheraanvraag voor de firma Lambers-Seghers op zich nemen. De firma wil een welbepaalde kern gebruiken op basis van Single Cell proteins (SCP) ter vervanging van vismeel en visolie in forelvoer. De firma en onderzoekers zullen samen bepalen wat het juiste recept is voor de inmenging van de kern, zodat de forel nog goed (rendabel) groeit in een kwekerij maar toch minder vismeel en visolie consumeert.

 

Voucheronderzoek 3: grondsmaak detecteren in steur

Ook de voucheraanvraag van de Vlaamse kaviaarproducent Aqua-Bio werd goedgekeurd. In dat voucheronderzoek gaat het bedrijf in samenwerking met ILVO op zoek naar een werkbare methode om grondsmaak (geosmine en 2-methylisoborneol) te detecteren in levende steur.

 

Geïnteresseerde bedrijven kunnen alsnog deelnemen

De volgende keuringsronde van voucher vindt plaats in oktober 2017. Heb jij interesse om een voucheraanvraag in te dienen om zo ondersteuning te krijgen in jouw onderzoek? Neem dan contact op met projectleider Stefan Teerlinck (stefan.teerlinck@inagro.be).

 

Het Aquavlan 2-project is een project binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.